Zijn mais- en rijstwafels gezonder dan crackers??

We lijken allemaal massaal te kiezen voor mais- en rijstwafels als we willen afvallen of verantwoord willen eten. In het artikel van vandaag vertel ik je of je beter kunt kiezen voor mais- of rijstwafels of volkoren crackers. Ook deel ik een aantal voedzame en lekkere broodbeleg ideeën voor op jouw maiswafel, rijstwafel of cracker. Ik hoop dat je weer een beetje kennis en inspiratie opdoet uit dit artikel. 

Mais- en rijstwafels versus volkoren crackers

Helaas kunnen mais- en rijstwafels niet als voedzaam worden bestempeld.  Als je alleen naar calorieën kijkt, zijn mais- en rijstwafels een goede keuze. Ze zijn licht en luchtig en leveren daardoor weinig calorieën. Helaas bevatten mais- en rijstwafels ook minder vezels dan volkoren crackers. Vezels zorgen voor een vol gevoel, ze dragen bij aan een goede darmwerking en worden in verband gebracht met een lager risico op bepaalde ziekten.

Daarnaast bevatten mais- en rijstwafels minder vitamines en mineralen dan gezonde volkoren crackers. Mais- en rijstwafels zijn dus niet bepaald rijk aan goede voedingsstoffen. 

Broodbeleg 

Het is belangrijk om volkoren crackers (en volkoren brood) niet volledig te vervangen door mais- of rijstwafels. Ben jij gek op mais- en rijstwafels en wil je deze niet compleet uit je dieet schrappen? Zorg dan dat je kies voor voedzaam en gezond broodbeleg:

     

    Op deze manier krijg je toch veel gezonde voedingsstoffen binnen. Hieronder deel ik een aantal gezonde beleg-opties. Wie weet doe jij hier wat inspiratie uit op. 

    • Hüttenkäse

      • 100% pindakaas

      • Fruitspread

      • 30+ kaas

      • Ei

      • Kipfilet

      • Vis

      • Hummus

      Mijn conclusie als voedingsdeskundige

      Volkoren crackers zijn een voedzamere keuze dan een mais-of rijstwafel. Wel kun je prima een keer een mais-of rijstwafel eten als tussendoortje of lunch. Ik zou je dan wel adviseren om deze te beleggen met voedzaam beleg, zodat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt.  

       

      Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

       


      Reactie plaatsen

      Reacties

      Er zijn geen reacties geplaatst.