Moet je in de herfst anders eten dan in de zomer?

Met het gure herfstweer in aantocht kreeg ik deze week een aantal interessante vragen binnen. Moet je in de herfst anders eten dan in de zomer? Hoe kan het dat je in de herfst geneigd bent om meer te eten? En hoe zorg je er dan voor dat je niet (te veel) aankomt? Ik vertel het je allemaal in dit artikel. 

Gezond eten in de herfst

In de donkere en koude herfstperiode is het belangrijk om gezond te eten voor meer energie, een sterk immuunsysteem en een goede weerstand. Hiermee sta je sterk tegenover typische herfstkwaaltjes zoals verkoudheid, luchtweginfecties en griep. Het is in deze periode belangrijk om te kiezen voor typische herfstvoeding die vol zitten met gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, eiwitten en onverzadigde vetten.


Seizoensproducten

In Nederland verschilt de temperatuur en luchtvochtigheid per seizoen. Hierdoor groeien verschillende soorten groenten en fruit in verschillende periodes in het jaar. Je weet vast wel dat aardbeien beter groeien bij zomertemperaturen en boerenkool het beste groeit in de winter. Het is heel verstandig om de producten die groeien in een bepaald seizoen ook te kopen en eten in datzelfde seizoen. Mijn advies als voedingsdeskundige is dus om met de seizoenen mee te eten. Hieronder heb ik de 3 belangrijkste voordelen van seizoensproducten op een rijtje gezet:

 

1. Goed voor het milieu

Wanneer we fruit en groenten op eigen land verbouwen scheelt dat veel import. Er hoeven dan minder ladingen groente en fruit naar Nederland te worden verscheept of gevlogen. Groenten en fruit zijn het meest duurzaam als ze uit Nederland komen van de akker of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft.

2. Budgetproof

Producten van Nederlandse bodem zijn dus een stuk goedkoper, omdat er niet geïmporteerd hoeft te worden. Dit scheelt mankracht en andere kosten. Omdat aardbeien in de zomer veel beter groeien, zijn er in de zomer veel aardbeien beschikbaar. Hoe groter het aanbod van een product, hoe goedkoper het is. Dit verklaart waarom je in de winter veel meer betaalt voor een bakje aardbeien dan in de zomer.


3. Variatie

Wanneer je met de seizoenen mee eet, zorg je er gelijk voor dat je lekker varieert met voeding. Gevarieerd eten is enorm goed voor je gezondheid. Wanneer je je laat leiden door de seizoenen zul je niet elke keer naar dezelfde groenten en fruitsoorten grijpen.

 

Voeding per seizoen


Winter: aardappel, aardpeer, boerenkool, groene selderij, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rode biet, rodekool, savooikool, spruiten, ui, veldsla, waterkers, witlof, witte kool, winterpeen, appels, peren, stoofperen, banaan, cranberry’s, mandarijn, sinaasappels, kiwi's.

 

Lente: aardappel, andijvie, asperges, bloemkool, groene selderij, paddenstoelen, paksoi, pompoen, prei, raap, raapsteel, radijs, rode biet, roodlof, ui, warmoes, waterkers, wortel, witlof, appels, peren, aardbeien, blauwe bessen, bramen, kersen, meloen, sinaasappels, ananas, avocado, citroenen, druiven, granaatappels, mango, nectarines, perziken, pruimen.

 

Zomer: aardappel, andijvie, spinazie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwt, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, peultjes, prei, radijs, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spitskool, tomaat, tuinboon, ui, venkel, warmoes, waterkers, wortel, appels, peren, aalbes, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen, kersen, kruisbessen, pruimen, vijgen, meloen, mandarijn, sinaasappels, abrikoos, ananas, avocado, citroenen, druiven, granaatappels, mango, nectarines, perziken, watermeloen.

 

Herfst: aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, pastinaak, pompoen, prei, raap(steel), radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, snijboon, spitskool, tomaat, ui, veldsla, venkel, waterkers, witlof, witte kool, wortel, appels, peren, stoofperen, banaan, mandarijn, sinaasappels, abrikoos, druiven, granaatappels.

 

Meer eten in de herfst

Naast dat je andere producten eet in de herfst dan in de zomer, eet je vaak ook meer in de herfst dan in de zomer. De toename in eetlust kan verklaard worden doordat we in de koude seizoenen meer energie nodig hebben om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij kou is het dus normaal dat je geneigd bent om meer te eten.

Het op peil houden van de lichaamstemperatuur is niet de enige reden je meer gaat eten tijdens de donkere en koude dagen. Uit onderzoek blijkt dat een tekort van het gelukshormoon serotonine ook zorgt voor een vergrote eetlust. In de koude seizoenen maakt het menselijk lichaam minder serotonine aan, waardoor het brein denkt meer eten nodig te hebben.

 

Hoe zorg je er voor dat je niet te veel aankomt?

De meeste mensen komen tijdens de herfst- en wintermaanden zo'n halve tot één kilo aan. Dit lijkt misschien niet veel. Maar wanneer je dit in de zomer niet kwijt raakt, telt dit door de jaren heen toch behoorlijk op. Mijn advies als voedingsdeskundige is om eiwitrijk en vezelrijk te eten. Ga dus voor volkoren brood, rijst en pasta en voeg bij elke maaltijd een eiwit product toe. Je lichaam doet er langer over om vezelrijke producten te verteren. Hierdoor is er komt er meer glucose in het bloed, waardoor je langer kunt doen uit met de energie uit deze voedingsmiddelen. Je zult langer verzadigd zijn waardoor je minder snel te veel zult eten.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.