Kunnen alleen mensen met (zwaar) overgewicht diabetes type 2 krijgen?

Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Deze vorm
van diabetes komt het meest voor: 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. In dit artikel beantwoord ik de vraag of alleen mensen met (zwaar) overgewicht diabetes type 2 kunnen ontwikkelen. 

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. 

Kun je alleen diabetes krijgen als je (zwaar) overgewicht hebt?

Of je nu jong of oud bent, dun of dik: iedereen kan te maken krijgen met diabetes. De kans op het krijgen van diabetes type 2 is groter wanneer je te zwaar bent, rookt, te weinig beweegt, een te hoge bloeddruk en te hoog cholesterolgehalte hebt of wanneer een direct familielid diabetes heeft.

Waar kun je op letten?

Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten om het risico op het krijgen van diabetes type 2 te verkleinen:

➥ Eet veel groenten
➥ Beperk snelle koolhydraten
➥ Kies voor volkoren pasta, rijst, brood, etc.
➥ Laat alcohol staan
➥ Beperk frisdrank en vruchtensap
➥ Vermijd verzadigde vetten
➥ Kies voor magere varianten van yoghurt, vlees, kaas en melk
➥ Beperk je zoutinname
➥ Ga bewegen
➥ Stop met roken


Conclusie 

De kans op diabetes type 2 is aanzienlijk groter wanneer je overgewicht hebt. Maar ook wanneer je een 'gezond’ BMI en gewicht hebt kun je diabetes type 2 ontwikkelen wanneer je een ongezonde leefstijl hanteert. Een dun lijf staat niet per definitie gelijk aan een gezond lijf. Door gezond te leven verklein je de kans op het krijgen van diabetes type 2 met 50%. Jouw gezondheid is waardevol dus probeer te werken aan een gezonde leefstijl die bij jou past en voor jou haalbaar is.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.