Afvallen wanneer je omgeving ongezond eet

Een onderwerp waar heel veel mensen, waaronder ik zelf, tegenaan lopen is dat je partner, huisgenoten of familie niet altijd zo bewust bezig zijn met gezond leven en eten als jij graag zou willen. Door dat je niet zelf kookt of de boodschappen doet zul je af en toe een avondmaaltijd voorgeschoteld krijg waarvan je het zelf anders had gedaan. Misschien bevatten ze in jouw ogen te weinig groenten, teveel vet, weinig vezels of zijn er naar jouw zin te veel pakjes en zakjes gebruikt. Het is natuurlijk super lief dat er voor je gekookt en gezorgd wordt, maar eigenlijk past de maaltijd niet zo goed in de gezonde leefstijl die jij voor ogen hebt. Als dit een enkele keer gebeurt, dan is het natuurlijk geen probleem. Maar wat als je wekelijks een paar keer in zo’n situatie zit? In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaring en mijn tips om hiermee om te gaan.

 

Mijn ervaring

Ik heb in mijn studententijd vier jaar zelfstandig op kamers gewoond en momenteel zijn mijn vriend en ik samen op zoek naar een woning.  Maar dat houdt in dat ik nu zelf weer even thuis bij mijn moeder woon. Ik ben super dankbaar dat er elke dag voor me gekookt wordt en dat ik zo goed verzorgd word. Maar het is onvermijdelijk dat ik af en toe iets te eten krijgt waar ik zelf niet voor gekozen zou hebben. Ik heb nog het geluk dat mijn familie over het algemeen gezond eet dus daar heb ik geluk mee. Maar het is nou eenmaal een feit dat ik momenteel niet zelf de boodschappen doe en ook kook ik niet elke avond zelf. Mijn familie eet anders dan ik zou willen en dat kan soms lastig zijn. Ik probeer te accepteren dat ik op dit moment in mijn leven gewoon niet altijd de controle heb over wat ik eet en dat het soms iets minder gezond is dan ik zelf zou willen. Maar ik probeer dit niet als een probleem te zien. Door het naast me neer te leggen, heb ik er veel minder stress over. Ook dat is uiteraard heel belangrijk binnen een gezonde leefstijl. Ook wanneer ik ga samenwonen of ooit een gezin zal krijgen zal ik me nou eenmaal af en toe moeten aanpassen aan een ander. Het gaat niet altijd zoals jij het het liefste had gezien, maar probeer dat los te laten. Richt je op waar je wel controle op hebt. 

Aanvullende tips

  • Bespreek jouw probleem op een open en rustige manier met degene die kookt. Leg uit wat je lastig vindt en kijk samen of er een oplossing is. Misschien wil diegene wel iets minder saus gebruiken, meer groenten toevoegen, volkoren producten gebruiken of voor jou een ander stukje vlees of vleesvervanger bakken.

  • Stel eens voor om af en toe zelf de boodschappen te doen of de avondmaaltijd te verzorgen. 
  • Kijk ook eens naar waar je wel controle over hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er komkommer, snoeptomaatjes of sla in huis is, dat je makkelijk bij de maaltijd kunt eten. Zo krijg je op een makkelijke manier meer groenten en vezels binnen. Ook zal je minder van de ongezondere maaltijd nodig hebben om verzadigd te zijn, als je er rauwkost of snackgroenten bij eet. 

  • Besef je dat het écht geen probleem is om regelmatig een iets minder gezond avondmaaltijd te hebben. Je hebt nog  zo veel van de dag over om gezond te eten. Focus wat meer op het gezond maken van de rest van de maaltijden en accepteer de liefdevol bereidde avondmaaltijd die misschien niet helemaal aan jouw eisen voldoet. Op de dagen dat jij kookt, kun je het op jouw manier doen. Op de dagen dat de ander kookt, is het helemaal geen probleem om het gewoon te accepteren. Gezond leven betekent écht niet dat elke maaltijd van de dag 100% gezond moet zijn. Ook kun je prima afvallen wanneer je af en toe wat ongezond eet. 

  • Onthoud goed dat het jouw keuze is om gezond te eten of bepaalde producten wel of niet te eten. Ga een ander niet opdringen hoe zij moeten eten. Ieder persoon heeft nou eenmaal andere prioriteiten, keuzes, normen en waarden. 
  • Afvallen gaat om een energietekort en niets meer of minder dan dat. Ook met ongezondere producten kun je gewoon een energietekort ontwikkelen. Raak dus niet in paniek als je eens een ongezonder maaltijd voorgeschoteld krijgt. Jouw afvalproces hoeft hierdoor helemaal niet in de knoop te komen. 

 

Conclusie

Het lijkt misschien een groot probleem als jij gezonder of op een andere manier wilt eten dan je partner, huisgenoten of je familie, dat hoeft het echter totaal niet te zijn. Besef goed dat het net zo’n groot probleem is als jij het maakt. Accepteer elkaars keuzes, probeer de ander niet te veranderen en praat er regelmatig over. Zo begrijp je elkaar beter en vind je zeker weten praktische oplossingen. Het is nou eenmaal lastig als je andere voorkeuren hebt dan jouw omgeving. Maar door goed te overleggen en door een beetje acceptatie van beide kanten, kom je echt een heel eind. Besef vooral ook dat een gezond leven of jouw doel behalen niet afhangt van die enkele minder gezonde maaltijden in de week.

 


Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.