Is zoetstof nog ongezonder dan suiker?

Er is de laatste jaren veel discussie geweest over de veiligheid van zoetstoffen. Veel mensen vragen zich af wat de effecten van zoetstoffen op de gezondheid van mensen kunnen zijn. Wat is nu precies waar over zoetstoffen en wat niet? Ik vind het daarom belangrijk om vandaag mijn kijk op het gebruik van zoetstoffen en suikers te delen. 

Lees meer »

Gezond leven op (all-inclusive) vakantie

De zomervakantie komt er aan en dit jaar mogen we weer naar het buitenland om te genieten van onze vrije tijd.  Echter zie ik vaak dat dit voor veel mensen die gezond willen leven ook veel stress oplevert. Gezond eten op vakantie is namelijk niet altijd even makkelijk. De buffetten in all- inclusive hotels staan bekend om hun overvloedige aanbod.  Toch bieden (all-inclusive) vakanties genoeg mogelijkheden om aan je gezonde leefstijl te werken.  Vandaag deel ik mijn kijk op gezond leven op vakantie en deel ik een aantal tips en handvatten  voor de mensen die graag willen afvallen of op gewicht blijven tijdens hun vakantie. 

Lees meer »

Gezond barbecueën - 20 tips van een voedingsdeskundige

Eindelijk is het mooi weer en direct ruik je buiten overal de geur van barbecues en hoor je het rumoer van gezelligheid. Wie is er niet gek op zomerse barbecues? Een barbecue is doorgaans een gezellig eetfestijn. Valkuilen daarbij zijn de vaak de veel te grote porties vlees, rijkelijk gevulde pastasalades, sausjes, brood en natuurlijk de nodige alcohol. Hierdoor is barbecueën vaak niet de meest verantwoorde keuze als je goed voor je lichaam wilt zorgen.  In het artikel van vandaag deel ik daarom maar liefst 20 tips hoe je een gezellige zomerse barbecue heel makkelijk een stuk gezonder kunt maken. 

Lees meer »

8 tips voor meer sportschoolmotivatie

Sporten is heel goed voor je (mentale) gezondheid. Veel mensen hebben echter grote moeite met motivatie vinden om naar de sportschool te gaan. In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen een aantal keer gaan, maar het ook al snel weer opgeven. Ik deel daarom een aantal tips met je, die je helpen motivatie te vinden en vast te houden om naar de sportschool te gaan.

Lees meer »

Zijn crackers gezonder dan brood?

Ik merk dat mensen al snel grijpen naar crackers wanneer ze willen afvallen. Brood heeft een slechter imago gekregen en daarom wordt er vaak gedacht dat je dan beter voor een cracker kunt kiezen. Is dat eigenlijk wel zo? Zijn crackers gezonder dan brood? In dit artikel leg ik het je uit.

Lees meer »

Schuldgevoel na ongezond en veel eten

Als voedingsdeskundige begeleid ik veel mensen naar een gezondere leefstijl. Daarbij merk ik dat de kans van slagen een stuk groter is als iemand kan accepteren dat het af en toe iets minder goed zal zijn. Mensen die van zichzelf verwachten alleen maar gezond te eten voor een bepaalde periode, vallen vrijwel altijd terug in hun oude patroon.

Lees meer »

Weinig eten is niet gezond

Veel mensen die starten met gezond leven of afvallen hebben de neiging om te weinig te gaan eten. Ze gaan producten  en voedingsmiddelen verbannen, scheppen extreem kleine porties op of slaan zelfs maaltijden over. Velen zien weinig eten en zo min mogelijk calorieën binnenkrijgen als gezond en positief. Weinig eten is echter helemaal niet gezond en je bereikt er jouw doel niet mee. Hoe dat precies zit en hoe je wel op een gezonde manier leert eten en afvallen leg ik uit in het artikel van vandaag.  

Lees meer »

Wat zijn calorieën?

Eten en drinken leveren energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën of kilojoules. 1 kilocalorie = 4,2 kilojoules. Meestal wordt er kortweg gesproken over calorieën.

Lees meer »

Wat zijn eiwitten en hoe helpen ze je bij het afvallen?

Wist je dat je lichaam voor ongeveer vijftien tot twintig procent uit eiwitten bestaat? Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam. Zo heb je proteïnen nodig voor de opbouw en het behoud van je spieren en geven ze je energie. Hoe dragen eiwitten bij aan het afvalproces en hoe zorg je dat je voldoende eiwit binnenkrijgt? Dat lees je in het artikel van vandaag. 

Lees meer »

Zo doorbreek je patronen

➥ Als ik verdrietig ben gun ik mezelf chocolade➥ Een wijntje is gezellig➥ Na het eten hoort een toetje➥ Vrijdag is patatdag➥ Ik beloon mezelf met lekker eten als ik een goed cijfer haal➥ Bij een film kijken hoort chips➥ Bij de koffie neem ik altijd een koekje

Lees meer »