• Professionele begeleiding
  • Advies op maat
  • Betrouwbaar en betrokken
  • Geen verwijzing nodig

Wat is verzadigd vet?

In dit artikel leg ik je uit wat verzadigd vet is en in welke voedingsmiddelen ze voornamelijk te vinden zijn. 

 

Wat zijn verzadigde vetten?

Vetten vallen onder de macronutriënten en zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon.

➥ Vetten zijn onder te verdelen in verzadigde, onverzadigde, meervoudig onverzadigde, enkelvoudig onverzadigde en transvetten.

➥ Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten heeft te maken met de manier waarop ze zijn opgebouwd en hoe gemakkelijk ze kunnen worden afgebroken door ons lichaam.

➥ Verzadigde vetten staan ook wel bekend als ‘slechte vetten’. Verzadigd vet is zo ongezond, omdat het eten van verzadigde vetten ervoor zorgt dat het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Dit kan je bloedvaten verstoppen en geeft een groter risico op hart- en vaatziektes.

 

Waar zit verzadigd vet in?

Verzadigd vet is bij kamertemperatuur vaak gestold. Het komt veel voor in dierlijke producten. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel verzadigd vet bevatten:
- Volle melk producten en kaas
- Vet vlees (zoals shoarma en worst)
- Koekjes en gebak
- Chocolade
- Roomboter en Margarine
- Pizza
- Roomijs
- Saucijzenbroodjes

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezodheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 



«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.